Een schuldsaldoverzekering, wat is dat?

Wie een woonkrediet afsluit, krijgt al snel de vraag voorgeschoteld of hij een schuldsaldoverzekering wenst af te sluiten. Wat verstaat men hier eigenlijk onder? Bestaan er verschillende soorten schuldsaldoverzekeringen?

Wie een woonkrediet afsluit, krijgt al snel de vraag voorgeschoteld of hij een schuldsaldoverzekering wenst af te sluiten. Wat verstaat men hier eigenlijk onder? Bestaan er verschillende soorten schuldsaldoverzekeringen?

Een schuldsaldoverzekering is een soort levensverzekering of overlijdensverzekering. Wanneer jij of je partner sterft zal de verzekering een deel van je lening terugbetalen. Zo hoeven je partner of kinderen minder af te betalen en blijven ze niet achter met een openstaande lening.

In de meeste gevallen verplicht de bank je om een schuldsaldo verzekering af te sluiten. Zo zijn ze zeker dat het krediet ook terugbetaald wordt bij een eventueel overlijden.

De premie van een schuldsaldo is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Je leeftijd: Hoe ouder je bent hoe groter de kans op overlijden en dus hoe duurder de premie.
  • Je gezondheid: De verzekeraar zal je vragen een medische vragenlijst in te vullen. Op basis hiervan wordt dan je gezonheid bepaald. Soms kan het zijn dat je op medisch onderzoek wordt gestuurd. Hoe gezonder je bent hoe goedkoper je premie zal zijn.
  • Looptijd en bedrag van het woonkrediet: Hoe meer en hoe langer je leent, hoe duurder de premie.

Bij een schuldsaldoverzekering wordt er steeds gesproken van “dekking”. Dit is het % dat de bank terugbetaald bij overlijden. Bvb bij 50% dekking zal bij het overlijden van je partner, de helft van het totale bedrag terugbetaald worden door de bank. Bij een 100% dekking is dit het volledige bedrag. Hoe hoger de dekking, hoe hoger dat je premie natuurlijk gaat zijn.

Lees meer

Wonen

De woonbonus uitgelegd in mensentaal

De woonbonus is een fiscaal voordeel dat de Vlaamse Overheid aanbiedt. Dit wil zegggen dat je tijdens de looptijd van je hypothecaire lening jaarlijks een

Verzekeringen

Wat is een brandverzekering? En is dit verplicht?

De brandverzekering, ook wel woonverzekering genoemd, biedt je bescherming tegen schade aan je woning en de inboedel. Bij een brandverzekering heb je een aantal basisdekkingen

Samen lenen