Je hebt de woning van je dromen op het oog? Laat het niet voor je neus wegkapen en doe een bod, desnoods op een simpel bierviltje!
Een bod is bindend wanneer de verkoper het aanvaardt. Met andere woorden, de verkoop of aankoop is op dat moment dus definitief. Je zet het bod beter meteen op papier. Een officieel document heb je daarvoor niet nodig, zelfs een simpel bierviltje volstaat. Een mondelinge afspraak is even bindend, maar is natuurlijk moeilijker te bewijzen.
Zorg er wel voor dat volgende zaken zeker vermeld worden:
- De identiteit van de koper en de verkoper.
- De aard van het goed, met een zo gedetailleerd mogelijke beschrijving.
- Het gebruik van het onroerend goed (wordt het verhuurd, bijvoorbeeld).
- De overeengekomen prijs, in cijfers en letters, de betalingswijze en eventueel het voorschot.
- De handtekening van de koper en verkoper en de datum.
- Opschortende voorwaarden.
Tip! Maak gebruik van een opschortende voorwaarde.
Ben je niet zeker dat je een hypothecaire lening kan krijgen bij een bank, dan dek je je beter meteen in met een passende opschortende voorwaarde. Kan de verkoop niet doorgaan omdat je lening niet binnen een bepaalde termijn goedgekeurd wordt, dan hoef je geen schadevergoeding of interesten te betalen aan de verkoper. Niet onbelangrijk, toch?
Informeer je goed vooraleer je een bod uitbrengt. Twijfel je, laat je dan bijstaan door een notaris.
Voor je een bod kan doen, moet je natuurlijk eerst weten hoeveel je kan uitgeven. Via een eenvoudige online simulatie weet je hoeveel je kan lenen, wat de bijkomende kosten zijn en hoeveel je maandelijks zal moeten afbetalen.