fbpx

Wat is een brandverzekering? En is dit verplicht?

De brandverzekering, ook wel woonverzekering genoemd, biedt je bescherming tegen schade aan je woning en de inboedel.

Bij een brandverzekering heb je een aantal basisdekkingen zoals:

  • Brandschade
  • Rookschade
  • Schade door bliksem
  • Waterschade
  • Glasbreuk
  • Natuurrampen

Daarnaast kan je meestal nog een aantal optionele dekkingen zoals “Diefstal” nemen indien je dit wil.

Wettelijk gezien is deze verzekering niet verplicht zoals een autoverzekering dat is. Wel stelt de bank dit vaak als een verplichte voorwaarde voor een afsluiten van het woonkrediet.

Waarom is dit verplicht? De bank neemt namelijk een waarborg op je huis. Dit wil zeggen dat indien je jouw krediet niet meer kan terugbetalen dat het makkelijk door de bank kan verkocht worden. Indien er echter schade aan de woning zou zijn, verliezen ze deze zekerheid. Let wel dat het vaak enkel verplicht is om de woning te verzekeren tegen basis risicos zoals brand, storm, sneeuw, hagel, …

Vaak zal de bank of verzekeraar echter aanvullende dekkingen proberen te verkopen zoals bescherming tegen schade aan meubelen in andere inboedel, maar ook tegen diefstal en onvoorziene andere kosten. Let op, deze extra’s zijn nooit verplicht voor het krijgen van een woonkrediet. Ze beschermen jou en je familie wel tegen extra risico’s.

De premie van de brandverzekering is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Waarde en grootte van de woning.
  • Aantal kamers van de woning
  • Gebruikte materialen. Bvb een huis met strodak houdt meer brandrisico in.
  • De optionele dekkingen die je zelf gekozen hebt.

Heb je voor een appartement ook een brandverzekering nodig?

Meestal zijn appartement gedekt door een “blokpolis”. Dit wil zeggen dat alle eigenaars in het appartementsgebouw samen een brandverzekering hebben tegen brand, waterschade enzovoort. Een blokpolis dekt natuurlijk niet de inboedel van je appartement. Het is dus meestal aangeraden om hier zelf nog een verzekering voor af te sluiten.

Lees meer

Hypotheek

Welke documenten krijg je van jouw kredietbemiddelaar?

Bij een hypothecair krediet hoort heel wat administratie. Welke documenten moet je kredietbemiddelaar jou allemaal geven? We zetten ze alvast op een rijtje. De wetgeving legt kredietbemiddelaars heel

Hypotheek

Wat met mijn woonbonus bij herfinanciering?

De Vlaamse woonbonus wordt afgeschaft op 1 januari 2020. Behoud ik het fiscaal voordeel van de woonbonus als ik overga tot herfinanciering van mijn hypothecair