fbpx

De verschillen tussen een hypotheek en een mandaat.

Een woonkrediet is in 80% van de gevallen steeds gedekt door een hypotheek. Je hebt misschien ook de term “hypothecair mandaat” al eens horen vallen. Maar wat is nu juist het verschil?

Je bank wil er natuurlijk zeker van zijn dat het zijn geld niet verliest indien je jouw krediet niet meer kan terugbetalen. Daarom neemt het typisch je woning in pand. Dit doet het door het nemen van een hypotheek. Een hypotheek is een officiële inschrijving in het hypotheekregister dat de bank het recht geeft op jouw woning wanneer het helemaal misloopt. Zo’n inschrijving gebeurt steeds via de notaris, is officiëel en is door iedereen raadpleegbaar. Aan deze inschrijving zit, net zoals bij de aankoop van je woning, een registratie- en notaris-kost verbonden.

Een mandaat is een beetje anders, eenvoudiger en ook goedkoper. Een mandaat wil zeggen dat je de bank de toestemming geeft om een hypothecaire inschrijving te nemen wanneer het misloopt. Zo’n mandaat wordt ook bij de notaris getekend, maar wordt NIET ingeschreven in het hypotheekregister. Daardoor valt dit voor de klant steeds goedkoper uit. Voor een krediet van EUR 150 000 kan een mandaat makkelijk EUR 1100 goedkoper zijn.

Een mandaat brengt natuurlijk wel wat meer risico met zich mee voor de bank. Daarom zullen banken vaak een deel van de lening op hypotheek nemen en een ander deel van de lening op mandaat. Zo bespaar je als consument wat geld en beperkt de bank zijn risico. Ook fiscaal is het voordeliger om steeds een deel via hypothecaire inschrijving te doen omdat je anders geen aanspraak kan doen op de Woonbonus. Met andere woorden een voordeel op je belastingsbrief. Vandaar het belang om de verdeling hypotheek / mandaat goed af te stemmen.

Wil je meer weten over de woonbonus? Lees dan onderstaande blogpost:

De woonbonus uitgelegd in mensentaal

Lees meer

Hypotheek

Welke documenten krijg je van jouw kredietbemiddelaar?

Bij een hypothecair krediet hoort heel wat administratie. Welke documenten moet je kredietbemiddelaar jou allemaal geven? We zetten ze alvast op een rijtje. De wetgeving legt kredietbemiddelaars heel

Hypotheek

Wat met mijn woonbonus bij herfinanciering?

De Vlaamse woonbonus wordt afgeschaft op 1 januari 2020. Behoud ik het fiscaal voordeel van de woonbonus als ik overga tot herfinanciering van mijn hypothecair